Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 18 sierpnia 2025 21:16
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Było widowiskowo i słodko

Lodowa magia w „Promyczku”. Nauka i smaki w temperaturze -196 stopni

Środowiskowy Dom Samopomocy „Promyczek” w Kędzierzynie-Koźlu zamienił się na kilka godzin w prawdziwe laboratorium pełne dymiących probówek, parujących dzbanków i kolorowych mikstur. Wszystko za sprawą wyjątkowych warsztatów lodów rzemieślniczych, które poprowadziła Manufaktura Rybnicka.
Lodowa magia w „Promyczku”. Nauka i smaki w temperaturze -196 stopni

To nie były zwykłe zajęcia kulinarne – tym razem uczestnicy mogli zobaczyć, jak w mgnieniu oka powstają naturalne lody bez użycia maszyny, ale za to z pomocą ciekłego azotu i suchego lodu. Efekt? Widowiskowe chmury białej mgły unoszące się nad stołami, wybuchy śmiechu i pyszne, kremowe smaki, które każdy mógł  spróbować.

Warsztaty połączyły w sobie naukę i zabawę. Prowadzący nie tylko zdradzili tajniki tworzenia lodów w ekstremalnie niskiej temperaturze, ale też opowiedzieli o właściwościach ciekłego azotu. Spotkanie pokazało, że kuchnia może być miejscem naukowych eksperymentów, które angażują wszystkie zmysły.
 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ