Woda kranowa, a bakterie
W wodzie kranowej nie powinny znajdować się bakterie i inne drobnoustroje chorobotwórcze. Jeśli woda jest dostarczana przez wodociąg, do jej skażenia dochodzi bardzo rzadko. Najczęściej zanieczyszczenie wodociągu jest związane z poważną awarią sieci lub powodzią.
W przypadku wody uzyskiwanej ze studni jest inaczej. Własne ujęcie wody wymaga regularnego kontrolowania jej jakości. Szczególnie ważne jest sprawdzanie, czy nie doszło do skażenia studni bakteriami E.coli, bądź metalami ciężkimi. Woda zawierająca takie zanieczyszczenia nie nadaje się do picia, gotowania, mycia i prania ubrań. Nie powinno się podawać jej zwierzętom ani wykorzystywać do podlewania ogrodu.
Na szczęście do zanieczyszczenia wód wodociągowych i studni dochodzi rzadko. Zwykle woda jest bezpieczna do picia i w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu, nawet gdy spożywa się ją w dużych ilościach.
Czy kranówka jest zdrowa?

Do picia wody kranowej przekonują włodarze wielu miast i mniejszych miejscowości. Kranówka nawadnia organizm równie dobrze, co woda butelkowana. W wodzie z kranu znajduje się niewielka ilość minerałów, których rodzaj zależy od specyfiki danego regionu. W niektórych częściach kraju woda wodociągowa lub pobierana z własnej studni zawiera więcej wapnia lub żelaza, a w innych częściach Polski - wody są bogatsze w potas lub selen. Zawartość minerałów w kranówce jest jednak w pełni bezpieczna, nawet dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą pić wody bogatej w sód.
Aby mieć pewność, że woda jest bezpieczna dla zdrowia, warto przegotować kranówkę przed spożyciem. Podczas gotowania zabija się ewentualne bakterie i inne drobnoustroje, które mogą doprowadzić do rozstroju żołądka lub innych chorób. Po przegotowaniu wystarczy wodę wystudzić i spożywać bez obaw.
Kranówka, a filtrowanie wody
Woda kranowa jest bezpieczna dla zdrowia, jednak zawarte w niej minerały powodują osadzanie się kamienia i niszczenie urządzeń w kuchni. Filtry do wody kranowej umożliwiają usunięcie niepożądanych osadów.
Zamów dzbanek filtrujący do wody kranowej https://www.komputronik.pl/category/15477/dzbanki-filtrujace-wode.html
Dzbanek filtrujący jest stosunkowo tanim sposobem na usunięcie kamienia z wody kranowej. Wodę z kranu wlewa się do dzbanka, w którym znajduje się specjalny filtr wyłapujący jony wapnia. Wapń jest odpowiedzialny za powstawanie brzydkiego osadu na szklankach i gorących napojach. Ponadto psuje smak kawy i herbaty, a kamień na grzałce czajnika skraca żywotność urządzenia.
Oczyszczanie wody z kamienia można połączyć ze wzbogacaniem wody w magnez. Filtr węglowy usuwa nadmiar wapnia, a filtr magnezowy - zwiększa zawartość cennego pierwiastka w wypijanej wodzie. Dzięki temu domowa kranówka po przefiltrowaniu jest równie wartościowym napojem co woda mineralna.
Wybierze dzbanek do filtrowania wody https://www.komputronik.pl/category/15477/dzbanki-filtrujace-wode,brita.html
Na jak długo wystarcza filtr w dzbanku do wody?
Filtry używane do oczyszczania wody kranowej z kamienia wystarczają zwykle na około miesiąc. Jeden wkład do dzbanka umożliwia oczyszczenie ponad 100 litrów wody. Jednocześnie cena filtra jest niewysoka - oryginalne wkłady kupi się już za 10-15 złotych w zależności od posiadanego modelu dzbanka.
Okres przydatności filtra łatwo kontrolować za pomocą specjalnej diody, która w zależności od stopnia zużycia wkładu ma inny kolor. Gdy kontrolka miga lub świeci na czerwono, powinno się niezwłocznie wymienić filtr. Jeśli filtr nie jest wyposażony w diodę, warto zapisać w kalendarzu datę jego instalacji, aby nie zapomnieć o konieczności jego wymiany. W ten sposób można cieszyć się smakiem czystej i zdrowej kranówki przez cały czas.
Zamów filtr do dzbanka na https://www.komputronik.pl/category/15480/wklady-filtrujace-wode.html
Materiał partnera
Napisz komentarz
Komentarze