Mycie patelni nieprzywierających i ceramicznych
Patelnie nieprzywierające (non-stick) pokrywa specjalna powłoka wrażliwa na wysoką temperaturę oraz agresywne detergenty używane w zmywarkach. Długotrwałe wystawienie patelni na takie warunki prowadzi do starcia powłoki, pojawienia się mikropęknięć oraz zmniejszenia właściwości nieprzywierających. Bezpiecznie więc myć takie patelnie ręcznie, ciepłą wodą z łagodnym płynem do naczyń. Zawsze dokładnie wycieraj patelnię, aby uniknąć zalegania wody, która może wpływać na powłokę.
Patelni ceramicznych także nie myje się w zmywarce. Przy czym niektórzy producenci oznaczają je jako „dishwasher safe”, ale lepiej zachować ostrożność, bo zmywarka może powodować matowienie powłoki ceramicznej. W rezultacie szybciej traci właściwości nieprzywierające, szczególnie przy częstym używaniu zmywarki. Lepiej więc pozostać przy myciu ręcznym. Poza tym w przypadku obu typów patelni unikaj nagłych zmian temperatury, tzn. zalewania gorącej powierzchni zimną wodą.
Mycie patelni stalowych nierdzewnych
Tego typu patelniezwykle można myć w zmywarce, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim nie powinny stykać się z innymi metalowymi elementami, ponieważ może to wywołać nieestetyczne przebarwienia. Postaraj się używać bezpiecznych, łagodnych detergentów. Mycie takich patelni w zmywarce pozwala na precyzyjne usunięcie przypaleń i tłuszczu bez szorowania. Po zmywarce warto osuszyć patelnię, aby uniknąć zacieków i nalotu wodnego.
Mycie patelni żeliwnych
Absolutnie nie należy wkładać patelni żeliwnych do zmywarki. Mycie w niej prowadzi do szybkiego rdzewienia oraz niszczy naturalną patynę, która chroni powierzchnię patelni i nadaje jej właściwości nieprzywierające. Patelnię żeliwną najlepiej czyścić ręcznie, używając gorącej wody i delikatnej szczoteczki lub gąbki. W razie przypaleń można zastosować sól kuchenną jako naturalny środek czyszczący. Po umyciu dokładnie osusz patelnię i natłuść ją olejem, aby odbudować warstwę ochronną i zachować jej właściwości na dłużej.
Jak widać, najbezpieczniej myć patelnię ręcznie, niezależnie od jej typu. Szczególnie niewskazane w wypadku modeli z delikatną, nieprzywierającą powłoką. Stal nierdzewna okazuje się najbardziej odporna na zmywarkę, ale nawet wtedy lepiej unikać długiego kontaktu z detergentami i wodą w wysokiej temperaturze.
Oczywiście, aby cieszyć się dobrym stanem patelni przez długi czas trzeba też uważać podczas jej przechowywania. Lepiej nie układać ich jedna na drugiej, chyba że z wykorzystaniem silikonowych lub filcowych przekładek, ewentualnie ręczników papierowych. Możesz je również powiesić lub ułożyć pionowo w szufladach czy szafkach. Używaj też bezpiecznych, nierysujących powierzchnię akcesoriów kuchennych, które oferuje np. sklep gospodarstwa domowego Altom.
Artykuł sponsorowany






















Napisz komentarz
Komentarze