Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 1 maja 2025 05:59
Reklama
Reklama
Reklama
Stoły pięknie nakryte i dania piszczące podniebienie

"To był MasterChef na skale województwa opolskiego". Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarno-kelnerskim w Zespole Szkół nr 1

W Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu zrobiło się wyjątkowo kolorowo, aromatycznie i… profesjonalnie. Wszystko za sprawą pierwszej edycji wojewódzkiego konkursu kulinarno-kelnerskiego, który zorganizowano z myślą o kultywowaniu tradycji wielkanocnych, rozwijaniu pasji kulinarnych oraz umiejętności nakrywania i serwowania do stołu. Do szkoły zjechali uczniowie z całego województwa opolskiego, którzy rywalizowali w dwóch kategoriach: kulinarnej oraz kelnerskiej.
"To był MasterChef na skale województwa opolskiego". Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarno-kelnerskim w Zespole Szkół nr 1

Do tej pory Zespół Szkół nr 1 organizował sześć edycji konkursu, ale dotyczyły one jedynie dekoracji stołu i odbywały się w hotelu Solidaris.

-  W tym roku postanowiliśmy pójść krok dalej. Chcemy pokazać, że nasza młodzież nie tylko pięknie nakrywa stół, ale także potrafi przygotować potrawy na naprawdę wysokim poziomie. To był taki MasterChef na skale województwa opolskiego.– mówi z uśmiechem Ewelina Kowaś, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.

W konkursie udział wzięli uczniowie szkół kształcących w zawodach gastronomicznych i cukierniczych z całego województwa. Na miejscu unosiły się zapachy domowych klusek, pieczeni, aromatycznych sosów, ale nie brakowało też kulinarnych eksperymentów z nutką nowoczesności.

Dla mnie ważna jest technika wykonania i każdy detal. Lubię, gdy danie opiera się na tradycji, ale jednocześnie wnosi coś świeżego – przyznał Michał Bryłka, szef kuchni bistro „Czarno na Białym” i jeden z jurorów.

Również Dawid Herich, szef kuchni z hotelu Court Welness & SPA w Kędzierzynie-Koźlu, zwrócił uwagę na ciekawe połączenia kultur i stylów.

 – Przepisy naszych babć, ale pokazane w nowoczesnej formie – to mnie urzeka. Jedna z uczestniczek pochodzi ze Wschodu, więc to będzie piękne połączenie tradycji – powiedział z uznaniem.

W kategorii kelnerskiej uczniowie zaprezentowali nie tylko eleganckie nakrycia stołów, ale również świąteczne dekoracje wykonane własnoręcznie. Oceniano estetykę, pomysłowość i funkcjonalność przygotowanych aranżacji.

Nie tylko porcelana, sztućce i zastawa – liczyła się też dekoracja i spójność całego przekazu. Młodzież pokazała niesamowitą kreatywność – przyznał Artur Salamon, kierownik restauracji Solidaris.

Podczas wydarzenia obecni byli także przedstawiciele władz powiatowych.

Każda inicjatywa, która wspiera rozwój młodych ludzi, jest dla nas priorytetem. W tym konkursie nie tylko rozwijają swoje pasje i umiejętności, ale też przypominają o wartościach, o których w codziennym biegu często zapominamy. Wspólny stół, rozmowa, wzajemne wsparcie – to właśnie jest sens takich spotkań. – mówi Józef Gisman, wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego. 

Wyniki konkursu:

I miejsce  Maja Adamowska i Hanna Kućmierz z ZS Zawodowych nr 1 w Brzegu
II miejsce Natalia Gajda i Julia Dabioch  z ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
III miejsce Emilia Pallus i Thomas Głownia z CKZiU w Strzelcach Opolskich
Wyróżnienie dla: Nicoli Skórka Oliwii Wieczorek z ZSZ w Opolu

Wielkanocny konkurs w Zespole Szkół nr 1 z pewnością wpisze się na stałe w kalendarz lokalnych wydarzeń. Jak zapowiedziała dyrektor szkoły, w przyszłym roku będzie kolejny konkurs. Bez wątpienia młodzi uczestnicy już dziś udowodnili, że są gotowi nie tylko pielęgnować tradycje, ale i twórczo je rozwijać.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ